اگر چند سال پیش کلمه ی مدیر رسانه را می شنیدیم . افکار ما به سمت رسانه هایی از جمله تلویزیون ، رادیو یا خبرگزاری ها می رفت. اما با ورود شبکه های اجتماعی به زندگی روزمزه ما شغل های جدیدالورودی از جمله مدیریت شبکه های اجتماعی،مدیریت اینستاگرام و… به مشاغل قبلی اضافه شد. در این مقاله بررسی نحوه مدیریت شبکه های اجتماعی می پردازیم.
مدیر رسانه کیست؟
مدیر رسانه (Media Manager) یا کسی که مدیریت شبکه اجتماعی را بر عهده دارد یک شخص متخصص و حرفه ای در حوزه ارتباطات است. مدیران رسانه در واقع در تبلیغات نمادین مغز متفکر و طراح هستند. مدیر رسانه در واقع اصلی ترین نقش در تبلیغاتی را دارد که شما در مدیاهای متفاوت می بینید. این مدیا ها می توانند شامل موارد زیر باشد:
- تلویزیون
- رادیو
- بیلبورد
- اینترنت
- ایمیل
- روزنامه
- مجلات
- فضاهای مجازی
- شبکه های اجتماعی
مدیر رسانه مسئول تمام مراحل ایجاد کمپین تبلیغاتی هستند. از آن جایی که مراحل طراحی و اجرا پروسه بسیار طولانی است ، این مدیران باید دارای مهارت های منحصر به فرد هم در زمینه ی ارتباطات و هم در زمینه مدیریت داشته باشند.
یکی از ویژگی هایی که کارفرمایان برای انتخاب مدیر رسانه یا مدیریت شبکه اجتماعی در نظر می گیرند ، تحصیلات این افراد است. تحصیلات این افراد باید در کمترین حالت کارشناسی مدیریت بازرگانی ، تجارت ، بازرگانی ، تبلیغات یا رشته های مرتبط به رشته های نام برده شده باشد. علاوه بر تحصیلات مرتبط حداقل دو سال سابقه کاری نیز برای کارفرمایان حائز اهمیت است.
محل کار مدیران رسانه در شرکت ها یا آزانس های تبلیغاتی است. اما به خاطر لزوم دیدار با مشتری ها اغلب اوقات در بیرون از شرکت مشغول به کار است. علاوه بر این مدیر رسانه ، یا مدیریت شبکه اجتماعی ممکن است که به صورت مستقیم توسط شرکت ها ، یا بخش های تبلیغات در شرکت ها استخدام بشوند.
طبق آخرین تحقیقات تقاضا برای استخدام مدیریت شبکه اجتماعی ، مدیر رسانه و مدیریت اینستاگرام در سال های اخیر رشد به سزایی داشته است.
وظایف مدیریت شبکه اجتماعی :
همان طور که در بالا گفته شد شخصی که مدیریت شبکه های مجازی ، یا مدیریت رسانه در مرحله بعدی با را انجام می دهد در واقع رئیس یا رهبر کمپین های تبلیغاتی هستند. این مسئولیت و رهبری در کمپین های آفلاین و یا کمپین های 360 درجه پررنگ تر می شود. تهیه کردن مولفه های کمپین به علاوه راه اندازی و در انتها نتیجه گیری نتایج قسمتی از وظایف این مدیران است.
وظایف کلیدی مدیریت شبکه های اجتماعی و رسانه ها:
- شناسایی کردن نیازهای مشتریان و بیان کردن آن ها
- برقراری ارتباط با مشتریان و حفظ این ارتباط به بهترین شکل
- ایجاد کردن ، حفظ کزدن ، و توانایی تحلیل برنامه های بازاریابی
- تلاش برای پایدار ماندن در رده های بالا در روندهای صنعتی
شناسایی کردن نیازهای مشتریان و بیان کردن آن ها :
مدیران رسانه ها و شبکه اجتماعی در طول جلساتی که برگزار می شود . طبق زمانبندی هایی که از قبل انجام شده است با مشتری های خود ملاقات می کنند. آن ها در طی این ملاقات به تشخیص نیازهای مشتری می پردازد.در مرحله بعد ان نیاز ها را به عنوان وظایف مختلف بین اعضای تیم شرکت پخش خواهد کرد.
برقراری ارتباط با مشتریان و حفظ این ارتباط به بهترین شکل :
یکی از وظایف مدیریت شبکه های اجتماعی یا مدیران رسانه ها ایجاد یک چشم انداز برای یک کمپین تبلیغاتی است. در مرحله بعدی در طی یک جلسه با مدیران پروژه بازاریابی به نتیجه می رسند که چه کارهایی ؟ توسط چه کسانی انجام شود. تا در نهایت مدیریت کمپین تبلیغاتی به بهترین شکل انجام بشود. تا سازمان یا کسب و کار نیز به وسیله آن به سوددهی بالاتر برسند.
ایجاد کردن ، حفظ کزدن ، و توانایی تحلیل برنامه های بازاریابی :
اصلی ترین توانایی که مدیران رسانه یا شبکه اجتماعی باید از آن بهره مند باشند، توانایی برقراری ارتباط موثر است. هر مدیر از این توانایی استفاده می کند تا به وسیله آن نگرانی های مشتریان خود را مدیریت کند.
یکی دیگر از کاربرد های توانایی برقراری ارتباط موثر برای مدیران ، زمانی است که با مشتریان جدید برای قیمت گذاری در حال مذاکره هستند.
پیشنهاد می کنیم از صفحه مربوط به تولید محتوا هدفمند در اصفهان دیدن کنید
تلاش برای پایدار ماندن در رده های بالا در روندهای صنعتی:
از آنجایی که همه ی صنایع به سرعت در حالت تغییر هستند . یک مدیر خوب باید توانایی ماندن در رده های بالای بازار را در بازار رقابتی امروز داشته باشد. این اتفاق می تواند از طریق رابطه های گوناگون و کانال های توزیع که روز به روز جدیدتر می شوند اتفاق بیفتد.
یک مدیر موفق از این موضوع در زمینه پاسخگویی بهتر و سریعتر به نیازهای مشتریان استفاده می کند.
درباره وظایف دیگر مورد نیاز مدیران می توانیم موارد زیر را نام ببریم:
- به وجود آوردن یک برنامه بازاریابی کامل در تمام شبکه های اجتماعی
- طراحی کردن و انتشار محتواهای با کیفیت مرتبط با موضوع کسب و کار در همه کانال ها و تبلیغات
- شناسایی کردن جنبه های توسعه سازمانی که بهبود ان ها موجب بهبود محتوا برای مدیریت شبکه های اجتماعی می شود.
- استفاده کردن از همه ی ابزارهای مناسب برای مدیریت شبکه های اجتماعی ، از جمله مدیریت اینستاگرام
- ادغام کردن همه کانال های بازاریابی مانند: شبکه های اجتماعی و دیجیتال مارکتینگ
- مدیریت کردن و نظارت کردن بر تمام فعالیت ها در پروسه تبلیغات
- ایجاد یک برنامه منظم برای انتشار محتواهای تولید شده
- انجام تبلیغات اینترنتی بر روی محتواهایی که منتشر شده
مهارت های لازم
مدیران شبکه اجتماعی ، مثل شخصی که مدیریت اینستاگرام را انجام می دهد، یا مدیرانی که در حوزه های بزرگ تر مثل رسانه ها فعالیت می کنند.نیازمند توانایی ها و مهارت هایی هستند که خواه یا ناخواه باید از آن ها بهره مند باشند.
فراموش نشود که قبل از شروع هر کاری ، این افراد رهبران قدرمتندی هستند که کیفیت اجرای کمپین ها بستگی به میزان کیفیت مدیریت آن ها دارد. این مدیران بعد از مشخص شدن طرح اصلی کمپین باید به صورت واضح مشخص کنند که چه افرادی چه وظایفی دارند. در ادامه باید بر روی کیفیت اجرا این وظایف نظارت داشته باشند.
مهارت های مورد نیاز مدیرین شبکه اجتماعی عبارت اند از:
- مهارت مذاکره و برقراری ارتباط موثر
- مهارت آنالیز و تحلیل دیتاها
- مهارت خودآموزی
- مهارت فکر کردن استراتژیک
پیشنهاد می کنیم از صفحات طراحی سایت فروشگاهی در اصفهان ، مشاوره کسب و کار در اصفهان دیدن فرمایید